Uitrusting

Om een beetje prettig te kunnen lopen moet de kleding en schoenen goed zitten. Ik heb al gauw dat wanneer het ergens schuurt, piept, kraakt of klemt er niet verder gelopen wordt totdat het verholpen is. Vaak resulteert dat in drie keer stoppen binnen 100 meter omdat bv de schoen te los of juist te vast zit. Ik weet dus dat ik redelijk wat aandacht aan dat soort dingen moet besteden en bv maar niet zo een stel oude schoenen uit de kast kan trekken en daar de vierdaagse op gaan lopen. Dat krijg ik niet voor elkaar! Wel ben ik nu van mening dat ik vwb de schoenen de ideale (hoge)schoen heb gevonden. Hieronder zal ik een opsomming geven van de materialen waarmee ik loop.


Schoenen:meindl matrei gtx

Vóórdat ik begon met trainen voor de vierdaagse van 2013 heb ik een paar wandel-schoenen type A/B gekocht. Meindl Matrei; tjonge wat een heerlijke schoen. Meindl staat er om bekend brede schoenen te maken waarvan de Matrei volgens zeggen de breedste uit het assortiment is. Bovenkant van de schoen is gemaakt van Nubuck leer en de binnenkant afgezet met Gore-Tex. Als voetbed de Comfort-Fit zool van Meindl die heerlijk zacht loopt. De schoen weegt net geen 700 gram. Met vorige schoenen had ik in het verleden, na twee dagen lopen, een doorgelopen gevoel alsof de botten er uitstaken. Dit doorgelopen gevoel heb ik met deze schoen nog niet gehad ook niet na vier dagen lopen. Ze zijn aardig aan de prijs maar het geld dubbel en dwars waard!

Lage schoen

Voor de wandelingen in Nederland die hoofdzakelijk over asfalt gaan heb ik een paar andere schoenen gekocht: Meindl Rapide. De enige waterdichte lage GTX schoen die in de Comfort-fit serie van Meindlwww.santiago.nl zit. Ook andere merken die een brede leest verkopen geprobeerd maar deze waren mij toch nog te smal. Deze zit prima, beetje lastig om in te lopen maar na een aantal km's zitten ze prima!

 

 


Sokken:bridgedale
Blaren ontstaan door het schuiven/bewegen van de voet in de schoen en dat willen we dus niet. Om dit te voorkomen draag ik een paar ondersokken. Als de voet na verloop toch nog iets schuift nadat de schoen goed is vastgetrokken vindt het schuiven plaats tussen de 2 sokken en niet tussen het vel en de sok! Een ideale sok hiervoor is de Bridgedale Coolmax Liner.

 falke tk1 w

Halfhoge Falke TK1 Wool wandelsok van Merinowol. Is goed gevormd en onderscheidelijk een linker- en rechter sok met een L en R zoals dat op alle sokken van Falke aangegeven is. De wol kriebelt niet en zit ook niet te warm.

 

 


Regenjack:
Arc'teryx Beta AR

Nadat ik 3 jaar met een TNF Point 5 jas had gelopen ging de doorvoer van het snoer voor de kraag kapot. Nou ja, kapot, een plastic ringetje liet los van de stof. Hiermee teruggegaan naar Bever en het zou worden opgestuurd naar de herstelafdeling van TNF. Na 4 weken (die afdeling zit tegenwoordig in Polen) kreeg ik bericht dat de jas niet meer te maken was?!? en ik een nieuwe tegen nieuwprijs uit mocht zoeken. Nou dat wilde ik wel :) Eenzelfde jas terugkopen was geen optie omdat de Point Five alleen nog in signaal-rood te krijgen was en dat is een beetje te fel. De keuze is, nadat ik wat geld had bijgelegd, gevallen op de Arc'teryx Beta AR. Een waterdichte hard shell met Gore-Tex pro (3 layer) van 460 gram. Waterdichte ritsen, steekzakken en een capuchon die beter zit als de TNF. Een jas waar weer een aantal jaar mee door kan! Het enige nadeel wat ik tot nu heb ontdekt is het geritsel van de stof tijdens het lopen, ik hoop dat dat op lange afstanden niet te hinderlijk wordt.

 

berghaus vapour

 

Regenbroek:

De regenbroek is een Berghaus Vapour geworden. Mijn afweging is geweest dat als ik een broek aan doe omdat het regent ik ook zo lang mogelijk droog moet blijven. Met andere woorden, het moet wel een ademende broek zijn voorzien van lange ritsen om niet eerst de schoenen uit te hoeven doen en hij zo licht mogelijk zijn. Deze broek is gemaakt van GoreTex Active en weegt 255 gram. Laat de regen maar komen!


Rugzak: 

Deuter Aircontact 65+10

De rugzak is een Deuter Aircontact 65+10 geworden. Deze rugzak zit, in vergelijking met andere rugzakken (Vaude, Fjällräven, Lowe, enz) een stuk prettiger. Groot draaggemak, diverse afstelmogelijkheden en voldoende ruimte voor wat ik er mee wil doen. Nu een aantal keren mee gelopen en zit prima.

 

 


Slaapzak:

Omdat ik niet in de winter op pad ga met een slaapzak was een zomerslaapzak voldoende. Ook de prijs/gewicht verhouding is wel redelijk en de maat L (tot 195 cm) was voldoende. Heerlijk geslapen in de Nordisk Canute +8 

 

 

 


GPS:GPSmap 64st

Nadat ik al een paar keer goed verdwaald was onderweg vond ik het tijd worden voor een gps apparaat. Het is een Garmin GPSmap64st geworden. Had ik jaren eerder moeten doen, wat makkelijk zeg! Tijdens het lopen van het Airbornepad wist ik een paar keer niet waarheen ik moest vanwege wegomleggingen. Met een gps apparaat is het zo eenvoudig; even kijken hoe de paden lopen en waar je naar toe moet en het is weer duidelijk.