Maarten van Rossumpad 2016

MvRdag12 

Omdat het lastig was om met openbaar vervoer vroeg in de ochtend in Windesheim te komen vanaf mijn woonplaats en dit een kostbare wandeling zou gaan worden als dit met de trein en bus gedaan zou worden heb ik besloten de route enigzins te wijzigen en te beginnen in Meppel. Vanuit Meppel is het goed te doen om zo snel mogelijk op de route te komen. Ik heb de twee laatste route's aan elkaar gekoppeld en zo is de huidige route van 27 km tot stand gekomen. 

In Meppel in Noordelijke richting vanaf het station de stad uit gelopen en al gauw zit je dan alweer op de open vlakte. Het was koud en er stond een koude snijdende koude wind. Langs uitgestrekte akkerlanden ging het naar Havelte en Darp. Zowaar was daar een groot stuk bos te vinden met twee kanjers van hunnebedden. Mooi om te zien! Verderop weer het bos in en plotseling kwam er een militaire tank door het bos mij tegemoet. Bleek ik op het militaire oefenterrein van de Johannes Postkazerne in Havelte te lopen. Het was gedaan met de rust. Hierna weer wat meer in de bewoonde wereld en liep ik Steenwijk in. Het einde van de tocht bij het NS station daar. Mooie route vandaag met relatief veel rust en weinig verkeer, mooie omgeving en natuur.

De hele Maarten van Rossumroute was een leuke en mooie route. Hij was goed te belopen en veelal door bosrijike omgeving. Het was af en toe even puzzelen maar op dit laatste stuk na ook goed bereikbaar met openbaar vervoer wat toch ook wel een voorwaarde is. Kortom een leuke route om te doen! 

Dichtbij het Heerderstrand de route maar weer eens opgepakt na de de vierdaagse en een camino in Spanje. Hoe verder weg van huis je komt hoe lastiger het wordt om te gaan lopen. Gelukkig loop ik nu samen met mijn zoon en zijn we met twee auto's gegaan zodat we niet afhankelijk zijn van het openbaar vervoer want dat is hier dun bezaaid op zondag. Het was vandaag een druilerige dag met af en toe een regenbuitje. We begonnen in het bos over blubberige paden en al gauw liepen we over verharde weg op een dijk naast een kanaal. Heerlijke kruidenlucht van Euroma hier. Een eind verder kwamen we in Hanzestad Hattem. Leuk klein plaatsje met oude gebouwen. Lekkere kop koffie en appelgebak gegeten bij restaurant de Ridderhof waar je leuk kan zitten. De rest van de dag was eigenlijk allemaal asfalt paden/wegen over open terrein. Aan de andere kant van de IJssel ligt Windesheim het is dus een eindje noordelijk lopen om de brug over te gaan en daarna aan de andere kant van de rivier weer zuidelijk. Aan die kant van het water kom je langs de IJsselcentrale of Centrale Harculo. Een oude kolencentrale die niet meer actief is sinds 2015. Het lijkt wel of de hele fabriek teruggegeven wordt aan de natuur want er is werkelijk niets meer heel aan dit gebouw en stort bijna in. 
Over de dijk door de uiterwaarden naar het dorpje Windesheim waar de andere auto staat. Een mooie dag!

MvR dag 10Vandaag, zondag 27 maart, een iets langer dagje en met de auto met z'n tweeën. Bij bushalte Centrum in Vaassen genoeg parkeerruimte en vandaar ook de route begonnen langs kasteel Cannenburg. Mooie droge dag vandaag met een lekkere temperatuur om te lopen. Al gauw weer het bos in wat hier veelvuldig is. Halverwege de route is een mooie gelegenheid om te rusten in een restaurant met een lekker broodje kroket. 
Tweede helft van de dag ook lekker gelopen en ook merendeel in het bos met veel grafheuvels. Ook een groot heideveld wat overgestoken moest worden.
Nadat we de A50 hadden overgestoken moesten we nog een klein stukje en konden we de bus nemen aan de Kemperweg (Bushalte Heerderstrand) van Wezep naar Heerde. Vervelend is op zo'n moment is wel dat er nou net op deze dag, zondag, op deze route geen bus rijdt. Het enige wat er op zat was om terug te lopen naar Heerde en daar de bus rechtstreeks terug te nemen naar Vaassen. 3 Km was nog te doen aan het einde van deze route. 23 km.

MvR dag 9Vandaag met de bus weer richting Apeldoorn om een route van 16 km te gaan lopen. Komt er eigenlijk op neer dat ik 3 uur moet reizen om 3 uur te gaan lopen. Maar goed, heb ik er voor over :)
Met de bus richting Belastingkantoor en vanaf daar door de buitenwijken van Apeldoorn richting de Naald, wel een mooie bosrijke omgeving. Vanaf de Naald langs het paleis richting Wenum-Wiesel en daar via plattelandweggetjes in de richting naar Vaassen. Opvallend hoeveel paarden hier in de omgeving rondlopen. 
Mooie route deze dag die hoofdzakelijk over asfalt loopt met hier en daar een zandpad.

Dag 8Mooie wandeldag vandaag door een bosrijke omgeving van Beekbergen naar het westen van Apeldoorn in de buurt van Berg en Bos. Bekend terrein omdat ik vroeger in Apeldoorn heb gewerkt op de kazerne waar we nu langs komen, de Koning Willem III kazerne. Mooie wandelpaden en dus een heerlijke en redelijk korte wandeldag gehad waar weinig over valt te zeggen. 17 km.

Maarten van Rossum dag 7Het zou vandaag droog en rond de 10 graden worden dus op 8 december er maar weer op uit. Het was toch in de buurt van huis en daarom maar een dubbele route gelopen om de vaart er een beetje in te houden. In Rozendaal gestart en tussen de mooie huizen daar naar de Posbank gelopen. Alhoewel we geen bergen in Nederland hebben weten ze met deze route het toch zo te leiden dat ik een uur later met een natte rug bij restaurant de Posbank boven aan de bult sta. Helaas is deze gesloten. Snap het wel, in de wijde omtrek is hier niemand te zien op dit tijdstip. Doorlopen dus maar. Achter de Posbank weer het bos in en gelijk al een groep wilde zwijnen op het pad. Mooie beesten! Verderop wat reeën, wat een toeval vandaag zeg! Bij de Carolinahoeve, het pannekoekenhuis, had ik ook al geen mazzel, daar waren ze gesloten voor onderhoud. Doorlopen dus maar weer in de wetenschap dat er verder - tot Laag Soeren - niets te krijgen zal zijn.
Verder in de Onzalige bossen weer een hele groep met wilde zwijnen. Mooie beesjes zijn het toch. Deze route is wel heerlijk rustig. Bijna geen fietsers, geen wandelaars en allemaal bospad.  Aan het einde van deze route is dan eindelijk een gelegenheid om even te zitten met een kop soep en kop koffie in Laag Soeren. Heerlijk! 16,5km

De route gaar tegenover de Harmonie in Laag Soeren gelijk weer het dorp uit. Geen bos meer maar wel het platte land op richting Eerbeek. Mooie omgeving hier. Vanaf Eerbeek via Loenen naar Beekbergen gelopen. Vóór Beekbergen verschillende groepen ouderen op straat tegengekomen die aan het klootschieten waren. Heel serieus maar wel lachwekkend. Een smal boerenweggetje met sloot links en rechts, raden waar de bal elke keer terecht kwam?! :-)Dit tweede stuk van de dag was heel anders als het eerste. Het eerste was overwegend in bos op bospaden, geen mens te bekennen en rust! Het tweede gedeelte was op het platteland, binnenwegen tussen de verschillende dorpen, af en toe een auto, mensen op de weg en mooie huizen rondom. Uiteindelijk in Beekbergen aangekomen waar gelukkig binnen 5 minuten de bus terug naar Arnhem voor m'n neus stond. Mooie dag! Totaal 33km.

En alweer een dag zonder trein. Vandaag, 13 november, was het een druilerige dag. Net niet droog en net niet genoeg regenen om een regenjas aan te trekken. Bij Oosterbeek in de buurt van de KEMA de bus uit en richting de Groene Bedstee. Mijn zoon had dit nog nooit gezien en het verbaast elke keer zoveel dingen te zien dichtbij huis die nog nooit opgevallen zijn! Door het bos richting Het Dorp en van daar langs het Urquart huis en het St. Elisabeth gasthuis naar het centruim van Arnhem. De route loopt hier gelijk aan het Airbornepad van de Olat. Jammer dat de route dwars door Arnhem gaat trouwens, veel te veel bebouwing voor deze route. En als je dan al Arnhem in gaat waarom dan vlak vóór het Duivelshuis, de oude woning van Maarten van Rossum, lingsaf slaan en niet tot aan het huis lopen. Vreemd! Maar goed, via de mooie singel die er in de zomer mooier uitziet als op deze regenachtige ochtend naar Sonbeek gelopen waar heel Arnhem aan het hardlopen was. Langs het ziekenhuis richting de begraafplaats waar het goed is om even een stukje om te lopen naar de oude ingang. Daar is tegenwoordig een koffie huisje waar ze ook lekkere appeltaart hebben :) Hierna via de Steenen Tafel en Geitenkamp naar Rozendaal. Dit mooie dorpje doorgelopen en aan het einde weer op de bus naar huis gestapt. Een leuke gezellige dag!

MvRdag6